Üsküp’te Çevre ve İklim Eğitimi

Anadolu Ajansı, GreenLens Projesi ile Çevre ve İklim Gazeteciliği Eğitimine Başladı

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Anadolu Ajansı (AA) tarafından, medya çalışanları ve bu alanda eğitim alanlara çevre ve iklim konularında eğitim veren “GreenLens: Environmental and Climate Journalism Training” projesinin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Üsküp’teki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, AA Akademi Müdürü Zeynep Bayramoğlu Öztürk, AB Proje Koordinatörü ve İş Geliştirme – Sponsorluklar Müdür Yardımcısı Hakan Güvenlioğlu ile Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi, Jeunesse (Fransa), POLIS Enstitüsü (Kuzey Makedonya) ve EDITURA ERUYSAL SRL (Romanya) temsilcileri katıldı.

Öztürk, yaptığı açıklamada, AA koordinatörlüğünde yürütülen projenin, toplam 100 medya profesyoneline ve üniversite öğrencisine eğitim vereceğini belirtti.

Proje kapsamında toplam 4 eğitim yapılacağını söyleyen Öztürk, “Bu projenin önemli bir yanı, medyanın büyük çoğunluğunun erkekler tarafından domine edildiği gerçeğidir. Ancak, bu eğitimle kadın-erkek eşitliğine önem veriyoruz. Eğitim faaliyetimizi 50 kadın ve 50 erkek olarak gerçekleştireceğiz.” dedi.

Güvenlioğlu, dünyada birçok haber ajansının olmasına rağmen, çevre alanında eğitim konusunda AA’nın ilk adımı attığını belirtti.

AB ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği projenin iki yıl süreceğini vurgulayan Güvenlioğlu, “Bu bizim için büyük bir mutluluk. Anadolu Ajansı Yeşil Hattı 2022 yılında başlatıldı ve 3 yıllık süre zarfında biriktirdiğimiz deneyimleri paylaşmak, bu tür bir sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Sadece Anadolu Ajansı olarak değil, çevre ve iklim sorunu tüm haber ajanslarının ve toplumun sorunudur ve daha iyi bir gelecek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Biz Anadolu Ajansı olarak farkındalık yaratmak ve bu projenin temellerini atmaktan mutluluk duyuyoruz. İki yılın sonunda sektöre yaklaşık 100 uluslararası çevre muhabiri kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

AB projesinin ilk açılış toplantısını Kuzey Makedonya’da gerçekleştirdiklerini belirten Güvenlioğlu, nisan ayında ilk eğitimlerin başlayacağını açıkladı.

Güvenlioğlu, “Bugünkü toplantının amacı, ilerleyeceğimiz yolu ve dikkat etmemiz gereken hususları tartışmaktır. Çünkü bizlerin belirli sorumlulukları bulunmaktadır. Avrupa Birliği projelerinde hassas noktalar vardır. Dikkat edilmesi gereken hassasiyetler vardır. Tüm bunları konuşarak, danışmanlarımız ve proje üzerinde çalışmış olanlarla istişarede bulunarak yolumuza devam etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Toplantının ev sahibi POLIS Enstitüsü temsilcisi İsmail Sinani, AA’nın önderliğindeki bu proje ile ekolojik farkındalığı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Sinani, AA ve kendileri için yeni bir deneyim olduğunu belirterek, “Yeni bir ruh taşıyacağız. Ülkemizde, Romanya’da ve Fransa’da ekolojik politikalar konusunda daha yüksek bir bilinç oluşturmaya çalışacağız. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alandaki büyük deneyimlerinden mutlaka destek alacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, proje paydaşlarının tanıtımının yanı sıra, proje tanıtım sunumu yapıldı ve ortaklık sözleşmeleri imzalandı.

AA tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan bir Erasmus+ KA220-YOU (Gençlik Alanında Stratejik İşbirliği) projesi olan “GreenLens: Environmental and Climate Journalism Training”, çevre sorunları ve iklim değişikliği konularında genç gazetecilere ve medya profesyonellerine eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

Bu projenin, medya alanında cinsiyet eşitliğini göz önünde bulunduran ilk proje olduğu belirtilmektedir. Romanya, Kuzey Makedonya, Fransa ve Türkiye’de ikamet eden 50 kadın ve 50 erkekten oluşan 100 medya mensubuna eğitim verilerek iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevre koruma konularında farkındalık oluşturulması ve kamuoyu bilgisinin artırılması amaçlanmaktadır.

Projenin ilk toplantısı yarın da devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir